Home › Page › Nienasycone kwasy tłuszczowe

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe Omega–3 przyczyniają się do złagodzenia stanów zapalnych i dolegliwości na tle reumatycznym. Niektóre składniki pożywienia kierują uwagę układu immunologicznego na stawową tkankę łączną (dlatego tak bardzo istotne jest odżywianie zgodne z grupą krwi). Przy pewnych skłonnościach genetycznych, komórki na powierzchni chrząstki wytwarzają receptory traktujące swój układ odpornościowy jak obcy. Następstwem tego jest tzw. autoagresja. Kwasy tłuszczowe Omega–3 mogą zapobiec temu procesowi. Pozytywne efekty działania oleju rybiego można zwiększyć dzięki ograniczeniu w diecie prowokujących stany zapalne produktów bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-6 i kwas arachidonowy (m.in. orzechów, roślin strączkowych, bogatego w tłuszcze mięsa, jajek i produktów mącznych). Najlepiej byłoby w ogóle wykluczyć je z jadłospisu właściciela problematycznych stawów. (Wyjaśnienie z punktu widzenia biochemii: Kwasy tłuszczowe Omega–3 wypierają z tłuszczowej membrany komórki kwas arachidonowy, a budowa szkodliwych prostaglandyn typu II zostaje zahamowana.)

Leave a Comment